Izboljšujejo kri. Povečujejo pretok krvi skozi ožilje. Preprečujejo nastanek rakavih celic, ker je odličen vir karotenoidov. Hranilne snovi iz marelic varujejo srce in oči in pospešujejo rast las.
Kako izbrati pravo sadje in zelenjavo
Na kaj je potrebno paziti pri nakupu sadja in zelenjave
- Najbolje je kupovati sadje in zelenjavo v sezoni. Sadje izven sezone je večinoma uvoženo iz daljave, na poti se izgubi ne le okus, temveč tudi njihove prehranske vrednosti.
- Pri izbiri sadja in zelenjave uporabite svoje čute. Vonj, tekstura in izgled plodov so prvi znaki, s katerih je mogoče razbrati, ali kupujete sveže in okusne plodove.
- Ne kupite prvega jabolka, ki vam pride pod roko, pač pa skrbno izberite.
- Preverite ali ima sadje ali zelenjava lise. Ne kupujte sadja z "dodatki".
- Preverite barvo, ali odtenek pomeni optimalno zrelost. Na primer, ne kupujte zelenih jagod.
- Preverite, da ali ima plod odrgnine ali je naguban.
- Povonjajte sadje. Nekateri plodovi sveže dišijo samo takrat, ko so zreli.
- Z dotikom preverite strukturo sadja. Na primer, jabolka in hruške morajo biti trdne; breskve, slive npr. pa morajo biti mehke. Pri testiranju pazite, da ne poškodujete sadja.
- Izberite sadje in zelenjavo iz odprtih zabojev in ne pakiranega v plastiki.
- Potežkajte sadje. Če je relativno težko v primerjavi z njegovo velikostjo, potem ste izbrali sveže sadje!
Kako pravilno umijete sadja in zelenjavo
- Vse sadje in zelenjavo, ki jo želite oprati, pripravite v bližino pomivalnega korita.
- Če želite, lahko postavite v umivalnik cedilo.
- Za pranje sadja uporabite mlačno vodo, ne vročo ali hladno.
- Sperite sadje in zelenjavo pod tekočo vodo. Surovine z ostanki zemlje in drugih nečistoč očistite s krtačo. Pred uporabo krtače, se prepričajte, da ni pregroba, da ne bi poškodovala lupine sadeža.
- Odstranite poškodovane in druge neprimene dele sadja.
Dejstva o sadju in zelenjavi
Priporočamo, da prve sokove delate iz sadja in zelenjave, ki jih imate radi. Kasneje boste lahko začeli eksperimentirati in dodali več sadja in kombinacij. Najbolj okusne kombinacije so pogosto preproste, bistvo je v ohranjanju ustreznega ravnovesja med surovinami.
OPOZORILO!
sladek sok
Bodite previdni pri prekomernem uživanju sadnih sokov. Sadje vsebuje velike količine sladkorja, in lahko dvigne raven inzulina v krvi. To velja tudi za korenje in rdečo peso.
rdeča pesa
Z rdečo peso je tudi ne pretiravajte. Začnite najprej s polovico srednje velike pese, in nato postopoma povečajte količino. Včasih lahko uživanje velikih količin rdeče pese povzroči slabost.
Priprava sadja in zelenjave
- Pred sočenjem vedno dobro umijte sadje in zelenjavo.
- Sadje z neporoznim olupkom, kot so mango, guava, melone in ananas, je potrebno olupiti.
- Koščičasto sadje, kot so nektarine, breskve, mango, marelice, slive in češnje treba pred predelavo razkoščičiti.
- Citruse potrebno olupiti.
Marelice
Jabolka
So vir vitamina C, spodbujajo pravilno delovanje ledvic, vlaknine pomaga pri prebavnih motnjah. Izboljšujejo funkcijo ledvic in olajšuje njihovo delovanje. Jabolko ravno tako pomaga pri prebavnih motnjah. Rek "Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran," ima resnično osnovo. Jabolčni sok se uporablja tudi pri alternativnem zdravljenju raka.
Banane
Banane vsebujejo visoke vrednosti kalija - element, ki v našem telesu opravlja osnovno storitev - usmerja in uravnava zadrževanje vode v telesu, spodbuja drenažo. To je najpogostejše sadje, ki ga uporabljajo športniki, ker nudi hitro energijo. Banane so dobre za srce in mišični sistem. Omilijo občutek izčrpanosti in diarejo.
Rdeča pesa
Rdeča pesa je dobra za ožilje, znižuje holesterol v krvi, odpravlja zaprtje in povečuje nastajanje rdečih krvnih celic. Ta barvita gomoljna zelenjava vsebuje pomembne hranilne spojine, ki delujejo kot zaščita pred srčnimi obolenji, okvarami pri rojstvu in določenimi vrstami raka, zlasti pred rakom debelega črevesa. Ker vsebuje močan antioksidant betacianin, ki rdeči pesi daje temno rdečo barvo, ta zelenjava čisti kri in ima antikancerogene lastnosti. Raziskave kažejo, da spodbuja obrambno funkcijo telesa v jetrih, obnavljajoč imunske celice. Vsebuje tudi silicijev dioksid, ki je nujno potreben za zdravo kožo, nohte, vezi, kite in kosti.
Brokoli
Bistveno ščiti človeško telo pred prostimi radikali, strupenih in rakotvornih snovi. Brokoli vsebuje več vitamina C kot agrumi. Vsebuje tudi vitamine E, B1 in B2. V brokoliju je tudi veliko beta-karotena in folne kisline ter minerali, kalij, kalcij, fosfor in žveplo. Brokoli in cvetača imata izredno pozitiven učinek na zmanjšanje tveganja za malignega raka na prostati. Tako kot druga zelenjava iz skupine križnic, tudi brokoli vsebuje fitohranila sulforafan in indole, ki so pomembne učinkovine proti raku. Raziskave indol-3-karbinola so pokazale, da ta spojina pomaga deaktivirati estrogenski metabolit (4-hidroksiestron), ki pospešuje rast tumorjev, zlasti pri na estrogen občutljivih vrstah raka na dojki, hkrati pa zvišuje raven 2-hidroksiestrona, oblike estrogena, ki deluje zaščitno proti raku. Izkazalo se je, da indol-3-karbinol ne le zavira rast tumorskih celic pri raku dojke, temveč tudi preprečuje nastanek metastaz rakastih celic (širjenje rakastih celic v druge dele telesa).
Korenje
Korenje je odličen vir beta karotena in rastlinskega vitamina A. Znanstvene raziskave kažejo, da je nizka raven beta karotena v krvi povečuje tveganje za razvoj nekaterih vrst raka.
Gomoljna zelena
Zelena vsebuje vitamin C in številne druge sestavine, ki izboljšujejo zdravje. Predvsem je pomemben kumarin, ki je koristen pri preprečevanju raka. Zelena vsebuje snovi, ki zavirajo rast bakterij in gliv, veliko vitamina C, kot tudi vitamina A, B, E in K. V tej zelenjavi so zastopani kalij, kalcij, natrij, magnezij, fosfor, železo in jod. Zelena zelo pomaga pri zniževanju ravni holesterola. Razstruplja celotno telo in domnevno tudi povečuje potenco.
Češnje
Surove češnje so dober vir kalija, ki pomaga vzdrževati reden srčni utrip in zdravo kožo. Vsebujejo vitamine A in C, melatonin, antociane in bioflavonoide. Pomagajo v boju proti različnim vrstam raka. Lajšajo bolečine, predvsem pri glavobolih, izboljšujejo umske sposobnosti in zmanjšujejo tveganje za srčni napad.
Fige
Sveže fige vsebujejo 70-80% vode in približno 25% ogljikovih hidratov. So bogate s provitamini vitamina A, vitaminom B, vsebujejo pa tudi manjše količine vitamina C in kalija. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin so fige idealno naravno sredstvo za prebavne težave. Uporabljajo se pri zdravljenju zlate žile in nekaterih vrst raka, kot je rak kože. Priporočljive so za bolnike z astmo in diabetike. Fige se lahko uporabijo tudi pri slabosti, glavobolu, vročini in oslovskem kašlju.
Grenivke
Grenivke so vir vitamina C, ki poveča obrambno sposobnost telesa. Zmanjšujejo raven holesterola v krvi in preprečujejo krvavitve dlesni. Imajo protivnetno in protiglivično delovanje (vključno z glivičnimi boleznimi kože). Izboljšajo prekrvavitev in presnovo ter uravnavajo krvni sladkor. Imajo pozitiven učinek na zdravje srca. Lajšajo prebavo in črevesne težave, obnavljajo poškodovano črevesno floro. Pomagajo pri preprečevanju nastajanja rakastih in tumorskih celic.
Kivi
Malokatero sadje vsebuje toliko vitamina C kot kivi. Ta v kombinaciji z magnezijem v kiviju spodbuja presnovo, krepi arterije in vene, krepi imunski sistem in izboljšuje vid. Znano je, da je vitamin C pomemben antioksidant, ki pomaga pri obvadovanju stresa, povečuje sposobnost koncentracije in pospešuje nastajanje hormonov za sreče. Kivi spodbuja gibanje črevesja in pomaga pri zaprtju. Nekatere študije so celo odkrile, da lahko kivi zaradi vsebnosti kalcija izboljša kvaliteto spanja.
Pomaranče
Pomaranče so odličen vir vitamina C, vsebujejo tiamin (vitamin B1), folat (folna kislina) in pektin, ki lahko zmanjša raven holesterola v krvi. Vitamin C pomaga graditi kolagen, ki je bistvenega pomena za zdravo kožo. Hkrati pa pomaga telesu pri obrambi pred bakterijskimi okužbami. Pomagajo pri oslovskem kašlju, gripi in srčnih obolenjih, ščitijo pred paralizo in zmanjšujejo tveganje za njen nastanek.
Hruške
Hruške vsebujejo vitamin C, organske kisline, tanine, flavonoide, karoten, glikozide, baker, sledi joda, majhno količino vitamina P in večjo količino kalija. Hruškov sok krepi stene krvnih žil, je diuretik in pozitivno vpliva na težave z želodcem. Hruške pomagajo ohranjati pravilno delovanja našega imunskega sistema. Zaradi visoke vsebnosti kalija je sok v pomoč pri srčnih obolenjih.
Ananas
Vsebuje encim. V kombinaciji z biotinom, ki podpira ogljikovih hidratov fermentacijo in spodbuja prebavo in s tem prispeva k izgubi teže. Dodatno zmanjšuje strjevanje krvi in krvni tlak, protivnetno in sprošča mišice.
Najpomembnejši učinek ananasa izvira iz bromelaina, ki je protivnetna učinkovina, in je zato izjemno koristen pri težavah s sklepi. Bromelain cepi beljakovine v aminokisline, zato ima pozitiven učinek na prebavo. V kombinaciji z biotinom, ki podpira ogljikovih hidratov fermentacijo in spodbuja prebavo in s tem prispeva k izgubi teže. Dodatno zmanjšuje strjevanje krvi in krvni tlak, deluje protivnetno in sprošča mišice. Ker je ananas bogat z vitaminom C, ojača imunski sistem in varuje pred delovanjem prostih radikalov, ki sicer lahko povzročijo predčasno staranje. Odličen vir mangana, ki ima pomembno vlogo v delovanju antioksidantov in pridobivanju energije v telesu.
Jagode
Jagode pomagajo ohraniti zdravo strukturo kože. Vitamin C iz jagod ima pomembno vlogo pri zaraščanju ran in lahko prepreči gingivitis, bolezen dlesni, ki prizadene tri izmed štirih odraslih oseb. Nadalje jagode podpirajo presnovo, izločanje, delujejo proti sečnim in žolčnim kamnom, zmanjšajo simptome prehlada, pomagajo pri zdravljenju bolezni srca. Uživanje jagod ima domnevno pozitiven učinek na proizvodnjo testosterona, ki aktivira spermo. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pospešuje prekrvavitev genitalij.
Paradižnik
Bogat je z likopenom, ki nevtralizira delovanje prostih radikalov, še preden povzročijo škodo. Zato lahko rečemo, da preprečuje vse, od nastanka gub do srčnega napada. Študije kažejo, da ima likopen dvakrat večji antikancerogen učinek kot betakaroten. Vsebuje tudi manjšo količino železa, ki ga telo v kombinaciji z vitaminom C zlahka absorbira, zato preprečuje slabokrvnost in utrujenost.
Lubenica
Lubenica je bogata z likopenom, več ga vsebuje le paradižnik. Nedavna raziskava kaže da je likopen, sicer močan antioksidant, učinkovit pri preprečevanju nekaterih vrst raka in kardiovaskularnih obolenj. Po tej raziskavi je bila pri moških, ki so uživali prehrano bogato z likopenom, verjetnost srčnega napada zmanjšana za polovico v primerjavi s tistimi, ki so imeli prehrano z malo ali brez likopena.
Pšenična trava
Pšenična trava je bogata s kisikom kot vse zelene rastline, ki vsebujejo klorofil. Možgani in vsa telesna tkiva potrebujejo za svoje optimalno delovanje okolje bogato s kisikom. Klorofil je antibakterijska učinkovina in v telesu deluje zdravilno, podobno pa učinkuje tudi kot zunanja obloga.
Ribez
Znan je po zelo visoki vsebnosti vitamina C. Zaradi pektina ribez pomaga krepiti vaše žile. Preprečuje težave s krčnimi žilami, visok krvni tlak in hemoroide. Kombinacija vseh ter koristnih snovi prinaša dobro razpoloženje, izboljšuje kakovost kože in las, ščiti vid in krepi imunski sistem. Ribez je tudi učinkovit pri prehladu, gripi in angini. Redno pitje svežega ribezovega soka je odličen način za izboljšanje zdravja vaših ledvic in preprečevanje raka.
Črna redkev
Črna redkev vsebuje cel spekter vitaminov in sicer C, B, E, beta-karoten, fitoncidno kislino z antibiotičnim učinkom in številne minerale. Uživanje črne redkve prepreči nespečnost in glavobole. Prav tako zdravi astmo, artritis, ekcem, vnetne bolezni in izcedek iz nosu. Črna redkev spodbuja prebavo in presnovo.
Ohrovt
Ohrovt je pomemben za našo duševno svežino, koncentracijo, odpornost proti stresu in krepi imunski sistem. Spodbuja izločanje odvečne vode iz telesa in s tem pomaga odstraniti toksine in ostale odpadne snovi. Dobro vpliva na našo prebavo, preprečuje zaprtje in očisti črevesje. Pomaga pri zdravljenju rane na želodcu. Zaradi antioksidantov preprečuje nastanek raka.
Buče
So polne vitaminov in mineralov. Vsebujejo veliko vode in vlaknin ter zelo malo kalorij. Pomagajo pri težavah s trebušno slinavko, vranico in srčnih obolenjih. Nudijo učinkovito zaščito pred rakom in pomagajo ledvicam. Buče obnavljajo telesne celice in so zaslužne za daljše življenje.
Špinača
Zahvaljujoč visoki vsebnosti železa, beta-karotena, vitaminov A, B in kopici mineralov, špinača učinkovito varuje vaše zdravje. Pomaga pri borbi proti prostim radikalom, pomaga pri izločanju strupov iz telesa in tako preprečuje številne bolezni modernega življenjskega sloga. Poleg tega izboljšuje vid, podpira razvoj ploda v nosečnosti, krepi srce in ožilje ter izboljša kakovost nohtov, kože in las. Prav tako je učinkovito sredstvo proti nespečnosti.
Slive
Slive vsebujejo vitamin E, minerale, tanin in organske kisline. Krepijo vaše srce in ožilje ter znižujejo raven holesterola v krvi. Slive povečajo odpornost na stres, optimizirajo presnovo in zato pomagajo pri izgubi teže. So zelo učinkovito zdravilo za putiko, revmatizem, bolezni ledvic in jeter ter pri težavah s cirkulacijo krvi. Slive tudi čistijo črevesje in pomagajo proti zaprtosti.
Kumare
Kumare vsebujejo več kot 95% vode in veliko vlaknin. So najbolj alkalna zelenjava, ki preprečujejo hiperacidnost vašega želodca (preveč kisline v želodcu). Kumare pomagajo tudi pri izločanju strupov iz telesa, ohranjajo vlažnost kože in zagotavljajo organizmu dovolj žvepla in kalija, ki sta koristna za lase in nohte. Kumare imajo le malo kalorij, vendar dajo občutek sitosti.
Granatno jabolko
Vsebuje kar 77% vode, veliko vitamina A, B, C in E, mineralov in antioksidantov. Granatno jabolko pomaga proti vnetnim boleznim in driski. Prav tako zmanjšuje nastajanje želodčne kisline, izboljša absorpcijo železa, upočasni proces staranja arterij, varuje pred srčnim napadom in pomaga tudi pri odstranitvi odpadnih produktov presnove.
Avokado
Avokado je pomemben vir rastlinske maščobe - ta predstavlja 20% njegove vsebine. Za doječe matere in vegetarijance in vegane predstavlja tudi pomemben vir beljakovin. Vsebuje tudi vitamine B, C in E, karoten, antioksidante, ki vam pomagajo, da se znebite strupov. Pozitivno vpliva na regeneracijo telesnih celic. Poleg tega avokado vsebuje veliko mineralov kot sta baker in kalij.
Grozdje
Grozdje vsebuje koristne sladkorje, ki prikrbijo srčni mišici veliko energije. Grozdje ščiti arterije in vene ter pomaga znižati krvni tlak. Ojača imunski sistem, pomaga proti depresiji, proti zaprtju in razstruplja telo. Grozdje nudi tudi učinkovito zaščito pred rakom in je zelo bogato z vitamini B skupine.
Repa
Repa vsebuje 90% vode, nizko količino kalorij, skoraj nobenih maščob in veliko vlaknin. Priporočamo, da jo uvrstite v vaš zdrav jedilnik. Repa očisti vašo kri po zaslugi številnih vitaminov, mineralov in kalcija, ki pomaga ljudem, ki trpijo zaradi putike in revmatizma.
Peteršilj
Peteršilj je ena izmed najbolj zdravih vrtnin. Vsebuje flavonoide z visokim razstrupljevalnim učinkom, vitamin C, kalij, kalcij in magnezij. Peteršilj je odličen vir folne kisline, pomaga čistiti kri in obnavlja telesne celice.
Bučke, cukete
Vsebujejo veliko vode, vlaknin, beljakovin in veliko vitaminov. V olupku bučke je veliko koristnih snovi, ki pomagajo pri razstrupljanju vašega organizma. Ta zelenjava ureja tudi količino vode v telesu in podpira prebavo. Zato so bučke pomembna sestavina zdrave prehrane.
Rakitovec
Rakitovec vsebuje 25-krat več vitamina C kot citrusi. Spodbuja prebavo, krepi imunski sistem, zdravi želodčne razjede in odvaja škodljive snovi iz telesa. Priporočamo uporabo rakitovca pri gripi, angini, vnetju žrela in glavobolu.
Koleraba
Koleraba je zelo vsestranska zelenjava. Vsebuje veliko vitamina C, antioksidantov in potrebnih mineralov. Koleraba ima zelo majhno količino kalorij. Po drugi strani pa vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo znižati raven holesterola v krvi. Koleraba je primerna hrana pri dietah. Ščiti pred rakom in izboljšuje vid.
Kosmulje
Kosmulje spadajo v skupino sadežev z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in pektina. So zelo nizkokalorično živilo z visoko koncentracijo vode. Kosmulje pomagajo pri poškodbah črevesja, visokem krvnem pritisku, čistijo organizem, izboljšujejo prebavo, krepijo vene in delujejo pozitivno na kožo in lase.
Beluši, šparglji
Beluši pomagajo očistiti organizem. Pomagajo ljudem, ki imajo težave z revmo. Spodbujajo nastajanje krvi, ohranjajo zdravo ožilje in srce. Pogosto se uporabljajo kot afrodiziak. Prav tako vplivajo na lepoto - naredijo močne nohte, zdrave in sijoče lase, kožo očistijo in jo naredijo bolj prožno. Špargelj je odlična hrana za zmanjševanje teže, ker ima zelo nizko vsebnost kalorij.
Grah
Grah vsebuje veliko lecitina, ki odstranjuje holesterol in nezdrave maščobe iz vašega telesa. Čisti jetra in izboljšuje kakovost kože. Grah ima veliko vitamina A in C, beljakovin, vlaknin, ogljikovih hidratov in mineralov - predvsem kalij, ki je zelo pomemben za pravo delovanje živcev, mišic in srca.
Rabarbara
Rabarbara ima visoko vsebnost oksalne kisline, ki postane nekoliko strupena po vretju. To je razlog zakaj jo bi morali jesti surovo in kombinirati z drugimi sestavinami. Vsebuje veliko vitamina B, ki je zelo koristen za prekrvavitev in tvorbo krvi. Rabarbara izboljšuje tudi kakovost kože in las, krepi centralni živčni sistem in uničuje maščobe. Ne smemo pozabiti na visoke vsebnosti mineralov - predvsem kalija in mangana, ki pomagajo, da se znebite odvečne vode iz telesa.
Maline
So naravno zdravilo proti težavam z vidom. Maline so diuretik in podpirajo nastajanje žolča. Male pečke znotraj sadeža pozitivno vplivajo na črevesno peristaltiko. Maline so polne biotina, ki se imenuje vitamin lepote. Prav tako pomagajo znižati raven holesterola, zmanjšujejo krvni tlak in raven sladkorja v krvi, ustavijo krvavitev in ščitijo pred prehladom.
Borovnice
So eden najboljših naravnih virov antioksidantov in taninov. Borovnice vsebujejo veliko železa, krepijo imunski sistem, izboljšajo vid, pomagajo pri težavah z želodcem, čistijo ledvice in urinarni trakt ter pomagajo pri izločanju odvečne vode iz telesa. Borovnice vas dobesedno napolnijo z energijo.
Robide
Robide imajo visoko vsebnost vitaminov (predvsem vitamina C), mineralov in bioflavonoidov - te snovi varujejo pred oksidacijo, okrepijo in regenerirajo žile, izboljšajo prekrvavitev in na splošno upočasnijo staranje vašega organizma. Robide so prav tako bogate s karotenom in antioksidanti. Priporočamo, da jih uživate ob prehladu, gripi, angini ali vnetnih boleznih.
Brusnice
Brusnice so zahvaljujoč proantocianidinom najbolj znano zdravilo proti vnetju urinalnega trakta. Dokazano je, da so naravni antibiotiki. Brusnice uničujejo bakterije v ustih in želodcu. Pomagajo zdraviti raka na želodcu, jetrih, jajčnikih, prostati in dojkah.
Kreša
Kreša je pomemben vir vitamina C, B1, beta karotena in antioksidantov, ki podpirajo naš imunski sistem. Prav tako ima veliko vitamina K, ki je bistvenega pomena za strjevanje krvi in krepi kosti. Vodna kreša je koristna za zdravljenje bolezni sečil in ledvic, zdravi kašelj, podpira proizvodnjo encimov v želodcu in znižuje raven sladkorja v krvi. V preteklosti so jo priporočali vsem, ki so imeli težave s kožo ali za dezinfekcijo.
Stebelna zelena
Stebelna zelena je zaradi svoje visoke vsebnosti vode in nizke količine kalorij primerna za diete za zmanjšanje teže. Vsebuje veliko vitamina C in B, vlaknin, mineralov ter mnogih drugih koristnih snovi. Nekateri pravijo, da je tudi afrodiziak. Zelena vam pomaga, da se znebite odvečne vode v telesu, podpira ledvice in zdravi revmo ter artritis. Prav tako ima protivnetni učinek in pomaga pri nespečnosti, migreni in stresu.
Mango
Mango je zelo pomemben in bogat vir antioksidantov, vitaminov C, E in beta karotena. Mango priporočamo uživati v času bolezni, ker krepi celoten organizem. Pomaga ohranjati zdravo barvo kože in preprečuje akne. Mango tudi krepi lase in ohranja naravno barvo las.
Liči
To kitajsko sadje pomaga zdraviti kašelj, prehlad, želodčne razjede in krepi imunski sistem. Je pomemben vir vitamina C in mineralov, kot so kalij, fosfor, magnezij, natrij in železo. Uporabite lahko tudi lupino za pripravo čaja, ki pomaga v boju proti črnim kozam in ublaži drisko.
Limone
Limone so bogat vir vitamina C. Poleg tega vsebujejo vitamine B skupine, fosfor, kalij, natrij, kalcij in železo. Flavonoide in druge antioksidante, ki učinkujejo proti raku. Limone krepijo imunski sistem, pomagajo pri prebavi, izboljšajo učinkovitost, preprečujejo strjevanje krvi, lajšajo odstranjevanje odpadnih produktov metabolizma in še veliko več.
Paprika
V vseh svojih barvnih inačicah je paprika izredno bogata z vitaminom C, ki je tudi bolj odporen na toplotno obdelavo kot C vitamin v drugi zelenjavi / sadju. Paprika krepi krvne žile in lajša bolečine v njih, krepi vezno tkivo, izboljšuje vid in spodbuja krvni obtok. Pomaga pri preprečevanju raka.
Papaja
Polovica papaja pokrije dnevne potrebe vitamina C odraslega človeka. Ščiti telo pred alergijami in okužbami, izboljšuje vid, gladi kožo in izboljšuje prebavljivost hrane. Prav tako ima sposobnost razstrupljanja in deluje proti raku. Vsebuje encime za prebavo beljakovin in učinkuje proti črevesnim zajedalcem - glistam.
Karambola
Vsebuje veliko količino oksalne kisline, vitamina C, kalcija, magnezija in železa. Spodbuja zdrav in kakovosten spanec, zavira nastanek tumorjev in povečuje plodnost. Ima pozitiven učinek na imunski sistem, krepi kosti, zmanjša slabost in ščiti pred herpesom. Ima zelo majhno energijsko vrednost.
Rdeče zelje
Rdeče zelje vsebuje pomembne antioksidante, ki podpirajo imunski sistem- vitamin C ali selen. Pomaga zmanjšati raven sladkorja v krvi. Ker deluje diuretično, znižuje krvni tlak. Pomaga odstranjevati težke kovine iz telesa, spodbuja izgubo teže, spodbuja črevesno mikrofloro, stimulira možgane in povečuje energijo v celicah.
Acai jagode
Vsebujejo več antioksidantov, antocianov, kot črno grozdje. Znižujejo holesterol. Poleg tega acai jagode ščitijo srčno-žilni sistem, preprečujejo strjevanje krvi in mašenje krvnih žil. Imajo izredno sposobnost, da zmanjšajo apetit, kurijo maščoboin izboljšujejo delovanje prebavnega sistema, zato so primerne za tiste, ki se borijo z odvečnimi kilogrami. Upočasnjujejo staranje kožein imajo protivnetni učinek. Izkazalo se je, da imajo vlogo pri preprečevanju raka.
Redkvice
Redkvice so vir vitamina C, skrbnika imunskega sistema. Drug antioksidant, ki čisti naše telo težkih kovin in podpira proizvodnjo ščitničnih hormonov je selen. Vsebujejo tudi kalcij, kalij in folno kislino. Ta je v nosečnosti pomembna za razvoj zdravega ploda, pri otrocih je pomembna za rast, podpira pa zdravje žibvčnega sistema pri odraslih. Redkvicam daje oster okus gorčično olje, ki ubije bakterije in glivice na sluznicah. To je pomembno za razkuževanje ustne votline in žrela, kot pomoč pri zdravljenju prehlada (v tem primetru jih pred zaužitjem pretlačimo).
Krompir
Je odličen vir mineralov, ki so potrebni za zdravje in pravilno delovanje našega telesa. Visoka vsebnost kalija vpliva na srčno-žilni sistem, pomaga ohranjati zdravo in močno srce. Znižuje holesterol v krvi. Spodbuja delovanje ledvic. Podpira zdravje kosti, sklepov in kit, vpliva na imunsko sposobnost in veča odpornost živčnega sistema. Je skoraj brez maščobe, vendar je bogat s hranilnimi snovmi, ki so vir energije.
Mandarine
So dober vir vitaminov, zlasti C, A, B1 in B6. Vsebujejo pektin, vlaknine in minerale. Mandarine so dobro orodje v boju proti prehladu, sodelujejo pri zniževanju holesterola in krvnega tlaka, pomagajo v boju proti okužbam in imajo rahlo odvajalni učinek. Raziskave kažejo, da imajo preventiven učinek proti raku na jetrih.
Koprive
Koprive vsebujejo velike količine beljakovin, mineralov (Ca, Mg, K, P, Fe), vitamine B in C, karoten, klorofil in tanine. So prava divja superhrana! Delujejo čistilno in razstrupljevalno. Še posebej so priporočljive spomladi, ker poživijo presnovo. Koprive imajo antiseptične, antivirusne in anti-revmatskih učinke. Znižujejo krvni tlak, pomagajo pri kašlju, gripi in težavah dihalnega sistema. Priporočljive so za diabetike, saj znižujejo raven sladkorja v krvi. Pomagajo prebavi, delujejo tudi na želodec in jetra. Uporabljajo se ne le v kuhinji, ampak tudi kozmetiki.
Čebula
Čebula pomaga zdraviti bolezni, kot so kašelj, slab zadah, sluzi, hripavost, izcedek iz nosu, vnetje žrela, gripa ali tonzilitis. Dejansko dezinficira ustno votlino, nosno sluznico in dihala. Poleg tega, da spodbuja rast las, krepi šibke nohte, čisti kri, krepi srce in krvni obtok, znižuje krvni tlak in krvni sladkor in maščob, zdravi ekceme, uničuje bradavice in kurja očesa, krepi utrujene mišice, dezinficira črevesje, zdravi hemoroide zdravi vnetja srednjega ušesa, in deluje kot afrodiziak. Osebe z želodčnimi razjedami ne smejo uživati surove čebule ali soka.
Ingver
Ima več vitaminov, npr, vitamin A, B1, B2, C, E in minerale - natrij, magnezij, fosfor, kalij, kalcij in železo. Ingver ima pozitiven učinek na prebavni trakt, uporabljamo ga kot preventivo pred prehladi in gripo, preprečuje slabost in migrene v boju proti raku.
Višnje
Imajo majhno količino vitamina B in C so precejšen vir mineralov in elementov v sledeh. Vsebujejo jod, kalcij, železo, kalij in cink. Pomagajo pri čiščenju krvi, jeter in ledvic. Najnovejše raziskave kažejo, da njihovo uživanje blagodejno vpliva na zdravljenje sladkorne bolezni.
Meta
Listi mete vsebujejo eterična olja in mentol. Imajo visoko vsebnost čreslovin, pinena, taninov, grenčin, cineola, limonena, flavonoidov in ocetne kisline. Uporabljajo se pri obolenjih prebavnega trakta, znižujejo krvni tlak, zmanjšujejo glavobol in imajo ugoden učinek pri zdravljenju zgornjega respiratornega trakta.
Cvetača
Cvetača vsebuje majhno količino ogljikovih hidratov, beljakovin in skoraj nič maščob. Provitamin A, vitamin B in E, in veliko količino vitamina C. Vsebuje tudi veliko količino kalija, kalcija, magnezija, fosforja, železa, kot tudi kroma, cinka, mangana, bakra in selena. Vpliva na celotni prebavni trakt od želodca do slepiča.
Jajčevci
Jajčevci so bogat vir provitamina A, vitamina B3, B6, B5, B9. Prav tako so odličen vir kalija, železa, cinka, magnezija in mangana. Jajčevci vsebujejo približno devetdeset odstotkov vode, so torej odlični za hujšanje, če jim ne dodate preveč maščobe.
Nektarine
Vsebujejo velike količine vitamina C, A, kalcija, natrija, kalija, fosforja in ogljika. Imajo dobre čistilne lastnosti - vsebujejo vlaknine, ki izboljšujejo črevesno peristaltiko in tako preprečijo tveganje za nastanek raka na debelem črevesu.